Oedeemtherapie > Therapeutisch Elastische Kousen

Veel mensen hebben last van opgezette, dikke en vermoeide benen of armen vaak door spataderen, trombose, zwangerschap of hart- en vaatproblemen. Ook na een operatie, bestraling, infectie of ongeval kunnen deze klachten optreden. Dit leidt in veel gevallen tot een chronisch veneus of lymfatisch oedeem.
Behalve een goede behandeling van de oorzaak van de klacht kunnen Therapeutisch Elastische Kousen (ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd) helpen om de klachten te verminderen of het resultaat van uw oedeembehandeling te behouden.
Als gespecialiseerde huid- en oedeemtherapie praktijk heeft Jonckheid de mogelijkheid om de juiste behandeling voor u te verzorgen en zodra uw probleem gebied oedeemvrij is, in overleg met u een kous te selecteren die past bij de ernst van uw klacht en uw levensstijl.

Aanmeten en afspraak maken
Voor het aanmeten of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met ons. Om de declaratie van de kousen via de zorgverzekeraar te laten lopen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen. Voor alle volgende verstrekkingen van Therapeutisch Elastische Kousen voor dezelfde indicatie, kunt u zonder verwijzing bij ons terecht.

Verstrekkingen van kousen en de kosten
De kosten voor uw kousen inclusief het aanmeten worden in principe door uw zorgverzekeraar vergoed onder de basisverzekering. Er moet wel sprake zijn van een chronische indicatie waarvoor u uw kousen krijgt aangemeten. Deze indicatie moet vermeld staan op de verwijzing van uw arts. U zult de kosten van uw Therapeutisch Elastische Kousen terugvinden op het kostenoverzicht van uw zorgverzekering. Uw zorgverzekering zal zorgen voor een eventuele verrekening met uw eigen risico of eigen bijdrage, als daar sprake van is.

Wasvoorschriften
De kousen moeten minimaal 1 keer per week op de hand gewassen worden in lauw water. De kousen moeten goed uitgespoeld worden, niet wringen, maar in een handdoek rollen en daarna aan de lucht drogen. U mag de kousen niet over de verwarming hangen en niet in de droogtrommel drogen. De kousen kunnen ook in de wasmachine op 30 graden worden gewassen. Door de kousen regelmatig te wassen behouden ze een betere pasvorm.
Verder adviseren we geen bodylotion of andere crèmes-zalven te gebruiken voor u de kous aantrekt. De vezels in de kousen kunnen hierdoor aangetast worden. Voor de levensduur van uw kous is het beter dat u uw benen in de avond verzorgt wanneer de kousen uit zijn.

Aantrekadvies
Bij Jonckheid oefenen we met u, de juiste manier van aan- en uittrekken van de kous(en). Ook kunnen we u helpen met het kiezen van een hulpmiddel hiervoor. Er bestaan verschillende hulpmiddelen om het aan- en uittrekken van de kous gemakkelijker te maken. Ook deze aan- en uittrekhulpmiddelen kunnen we uiteraard leveren.

 

Geachte Cliënten,

Graag uw aandacht voor het volgende:

Wij gaan onze zorg weer op een veilige en verantwoorde wijze opschalen. Onze praktijkvoering is aangepast aan de regels van de overheid aangaande ‘social distancing’ en met gebruik van het algemeen hygiëneprotocol voor paramedici.

We starten eerst met de behandeling van patiënten met toename van de ernst van de klacht als deze langer uitgesteld wordt.
Voorafgaand aan elk consult stellen wij u de volgende vragen:

Kunt u 1 of meerdere vragen met JA beantwoorden? Neem dan eerst contact met ons op voordat u naar de praktijk komt.

Vragen?
0318 – 240 321
info@jonckheid.nl

Met vriendelijke groet,

Team Jonckheid