Oedeemtherapie > Hoofd / hals oedeem

Door een probleem aan het lymfevatenstelsel kan het vocht niet meer volledig worden afgevoerd en kan het lichaamsdeel opzwellen. In het gelaat kan dit ontstaan na bijvoorbeeld een operatie, een ongeluk, hondenbeet of de behandeling van kanker (denk aan een operatie en bestralingen). Dit kan behoorlijk belemmerend zijn door pijn, zwelling en stijfheid. Doordat het hierbij gaat om uw gezicht, en hierdoor voor uw omgeving goed zichtbaar is, kan dit naast de fysieke belemmeringen ook zorgen voor gevoelens van schaamte. Gelukkig is de huidtherapeut de paramedicus die hoofd/hals oedeem goed kan behandelen.

Behandeling
Het helpen om zelf de huid te verzorgen met een huidproduct en uw gezicht te beschermen tegen de zon. Daarnaast kan de huidtherapeut u bewegingsoefeningen en massagetechnieken aanleren om het oedeem te verminderen en het litteken te versoepelen, als u dat wenst. Behandeling is belangrijk om het oedeem niet naar een verder stadia te brengen. Het doel van de behandeling is om het vocht beter te laten afvoeren en eventuele littekens te versoepelen.

Dit kan op verschillende manieren;

  • Manuele lymfedrainage
  • Littekenmassage
  • LPG (Endermologie)
  • Lymftaping
  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen
  • Zelfmanagement

Wanneer nodig kan er een speciaal compressiemateriaal worden aangemeten voor in het gezicht om het vocht te verminderen en het resultaat van de behandeling te behouden.

Resultaat
Door de verbetering van vocht afvoer verlaagd de druk in het oedeemgebied waardoor pijn en stijfheid wordt verminderd. Bovendien bevordert de afname van vocht de doorbloeding van de huid waardoor bijvoorbeeld wonden beter genezen. Door littekenmassage worden de littekens soepeler en ervaart u al snel minder last. U merkt deze verbeteringen al na enkele behandelingen.

Verwijzing en vergoeding
Behandeling van hoofd/hals oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Meestal vraagt de zorgverzekeraar om een verwijzing voor de therapie. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

 

Geachte Cliënten,

Graag uw aandacht voor het volgende:

Wij gaan onze zorg weer op een veilige en verantwoorde wijze opschalen. Onze praktijkvoering is aangepast aan de regels van de overheid aangaande ‘social distancing’ en met gebruik van het algemeen hygiëneprotocol voor paramedici.

We starten eerst met de behandeling van patiënten met toename van de ernst van de klacht als deze langer uitgesteld wordt.
Voorafgaand aan elk consult stellen wij u de volgende vragen:

Kunt u 1 of meerdere vragen met JA beantwoorden? Neem dan eerst contact met ons op voordat u naar de praktijk komt.

Vragen?
0318 – 240 321
info@jonckheid.nl

Met vriendelijke groet,

Team Jonckheid