Huidtherapie > Overbeharing

Wanneer er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of alleen dunne haren groeien, spreken we van overbeharing. Veel vrouwen en mannen hebben hier in verschillende vormen last van, het is een vervelende klacht en kan schaamte met zich mee brengen. Het is niet nodig om ermee te blijven zitten, maar wel lastig om die eerste stap naar hulp te zetten. Er zijn twee vormen van overbeharing: Hypertrichose en Hirsutisme. Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Bij Hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Echter, hoeft er niet altijd sprake te zijn van een van deze twee aandoeningen. Veel vrouwen hebben last van enkele storende dikkere haren in het gezicht of ergens anders. Ook dan kunt u naar de Huidtherapeut gaan.

Behandeling
De twee mogelijke behandelingen bij de Huidtherapeut zijn: elektrische epilatie of laser/IPL-behandelingen. Als u last heeft van ongewenste haargroei, kunt u eventueel, indien gewenst ook de huisarts om advies vragen. De huisarts kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn, voordat u zich laat behandelen door een Huidtherapeut.

Elektrische epilatie
Een minuscuul naaldje wordt in het haarzakje gegleden en vervolgens door enkele seconden van warmte vernietigd. Dit gaat één voor één. U merkt dat de haren dunner terug komen. Door de behandeling steeds te herhalen, zal het haarzakje zich steeds lastiger herstellen en uiteindelijk volledig worden vernietigd. Dit een langdurig proces. Elektrische epilatie is een ongevaarlijke behandeling, maar niet geheel pijnloos. Echter, door de juiste instelling toe te passen is het goed te ondergaan voor iedereen. Na de behandeling kunt u soms ietwat last hebben van roodheid en kleine bultjes. Door koelen en het insmeren van de huid trekt dit vanzelf weer weg. Elektrische epilatie is vooral geschikt voor donkere, rode en lichte haren die niet met IPL/laser behandeld kunnen worden en voor de kleinere oppervlaktes (gezicht en hals).

Laser- en IPL behandelingen
Voor de grotere oppervlaktes en donkere haren is laser – of IPL geschikt. Het apparaat geeft een licht puls in de huid, het pigment in de haren absorbeert dit licht waardoor het zo warm wordt dat het uit elkaar valt. Grijze, witte, blonde of rode haren kunnen niet behandeld worden met de laser – of IPL vanwege dat in deze haren geen pigment aanwezig is en het licht dit niet kan absorberen. De behandeling is goed te ondergaan, het voelt als een klein elastiek tikje waarna de huid direct weer gekoeld wordt.

Resultaat
Bij laser ontharing zijn er tussen de 6 tot 8 behandelingen nodig. Na 1 behandeling ziet u al verschil en naarmate het behandeltraject vordert, merkt u dat de haren steeds minder terugkomen en uiteindelijk definitief verdwijnen. Bij Elektrische Epilatie merkt u dat de haren dunner terug komen. Door de behandeling steeds te herhalen, zal het haarzakje zich steeds lastiger herstellen en uiteindelijk volledig worden vernietigd. Dit een langdurig proces.

Verwijzing en vergoeding
Tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt, heeft u voor de behandeling van overbeharing geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

 

Geachte Cliënten,

Graag uw aandacht voor het volgende:

Wij gaan onze zorg weer op een veilige en verantwoorde wijze opschalen. Onze praktijkvoering is aangepast aan de regels van de overheid aangaande ‘social distancing’ en met gebruik van het algemeen hygiëneprotocol voor paramedici.

We starten eerst met de behandeling van patiënten met toename van de ernst van de klacht als deze langer uitgesteld wordt.
Voorafgaand aan elk consult stellen wij u de volgende vragen:

Kunt u 1 of meerdere vragen met JA beantwoorden? Neem dan eerst contact met ons op voordat u naar de praktijk komt.

Vragen?
0318 – 240 321
info@jonckheid.nl

Met vriendelijke groet,

Team Jonckheid