Oedeemtherapie > Lymfoedeem (vochtophoping)

Door een probleem aan het lymfevatenstelsel kan het vocht niet meer volledig worden afgevoerd en kan het lichaamsdeel opzwellen. Dit kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of ontstaan na bijvoorbeeld een operatie, een ongeluk, of bijvoorbeeld door de behandeling van kanker (u kunt hier denken aan bestralingen en chemotherapie). Lymfoedeem kan behoorlijk belemmerend zijn door pijn, zwellingen en stijfheid. Het is een chronische aandoening waarmee men zult moeten leren leven. Gelukkig is de huidtherapeut de paramedicus die Lymfoedeem goed kan behandelen.

Behandeling
Voor de patiënt zelf is het belangrijk om alert te zijn op wondjes, omdat deze door het oedeem snel kunnen infecteren en niet goed genezen. Daarnaast dient u buitengewone kou en warmte te vermijden, verbranding door de zon te voorkomen en niet al te knellende kleding te dragen. Bovendien is behandeling belangrijk om het oedeem niet naar een verder stadia te brengen. Het doel van de behandeling is om het vocht beter te laten afvoeren. Dit kan op verschillende manieren bereikt worden. Ten alle tijd dient er compressiemateriaal te worden aangemeten in de vorm van zwachtelen, een Therapeutisch Elastische Kous (steunkousen) of klittenband verbanden.

Daarnaast kan het oedeem behandeld worden door:

  • Manuele lymfedrainage
  • IPC (Intermitterende Pneumatische Compressietherapie)
  • Littekenmassage
  • Lymftaping
  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen
  • Zelfmanagement

Resultaat
Door de verbetering van vocht afvoer, verlaagd de druk in het oedeemgebied waardoor pijn en stijfheid wordt verminderd en u weer beter kunt bewegen. Ook bevordert de afname van vocht de doorbloeding van de huid waardoor bijvoorbeeld wonden beter genezen en littekens voorkomen kunnen worden. Oedeemtherapie is meestal een langdurig behandeltraject vanwege de chronische indicatie. Elk persoon is anders daarom stellen we een behandelplan op maat voor u op.

Verwijzing en vergoeding
Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Meestal vraagt de zorgverzekeraar om een verwijzing voor de therapie. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

 

Geachte Cliënten,

Graag uw aandacht voor het volgende:

In verband met het Corona (COVID19) Virus sluiten wij vanaf 16 maart 2020 de praktijk tot nader instructies van de Beroepsgroep (NVH) en het RIVM.

Dit is voor ons een lastig besluit geweest, echter is het geen discussiepunt wanneer onze cliënten een risico dreigen te lopen. Wij nemen dit besluit voor u en onze veiligheid.

Wanneer u een afspraak ingepland heeft staan wordt er contact met u opgenomen om de afspraak te verzetten naar voorlopig week 15.

Patiënten met een specifieke hulpvraag ontvangen advies wat zij intussen kunnen doen.

Voor vragen en/of opmerkingen zijn wij te allen tijde bereikbaar, neemt u gerust contact op.

Wij hopen u spoedig weer te mogen ontvangen in de praktijk.

Met vriendelijke groet,

Team Jonckheid

info@jonckheid
0318 – 240 321