Nazorg borstkanker

Veel vrouwen (en ook mannen) krijgen in hun leven te maken met borstkanker. De gevolgen hiervan zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Na de medisch noodzakelijke ingrepen zoals een operatie, bestraling en/of chemotherapie kunnen er huidproblemen over blijven zoals littekens, bestralingsschade, oedeem (vocht) en het ontbreken van een borst of tepel.
De huidtherapeut is de paramedicus die hulp kan bieden bij deze vervelende problemen. Het doel is om pijn en lichamelijk ongemak te verminderen en de zichtbare gevolgen zoveel mogelijk weg te nemen. Daarnaast is er bij Jonckheid aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezing- en verwerkingsproces. Met behandelingen, advies, het stimuleren en ondersteunen van zelfmanagement en een luisterend oor bieden we een actieve rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Nauwe contacten met Mamma poli Ziekenhuis Gelderse Vallei
Annemarie heeft tijdens haar opleiding een intensieve stage gevolgd op de Mamma Poli van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Tijdens deze stage heeft ze het volledige zorgpad van patiënten met borstkanker van dicht bij gezien, door een patiënt vanaf het slechtnieuwsgesprek te volgen tot aan het einde van het traject. Door de stage zijn er nog steeds nauwe contacten met de poli, wat zorgt voor een prettige en snelle samenwerking.

Mogelijkheden in de nazorg
De na-effecten van de behandeling bij borstkanker zijn niet bij iedereen bekend. Helaas wordt hier nog te vaak, te weinig aandacht aan besteed. Zo wordt er vaak aangegeven dat men thuis zult moeten herstellen na een operatie en eventuele andere behandelingen. Zonde, want de huidtherapeut kan op verschillende manieren hulp bieden. Soms een simpel advies voor de huid en soms een behandelplan om de klachten te verminderen.

Littekens
Door de operatie ontstaan littekens. Het is belangrijk om het litteken (zodra de hechtingen eruit zijn) te verzorgen met een litteken balsem en/of siliconen pleister en gel. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken zo mooi mogelijk geneest en u er straks weinig tot geen last meer van heeft. Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren en verkleving verminderen. De huid wordt weer soepeler, bewegen gaat makkelijker en de cosmetische ontsiering van het litteken verminderd.

Bestralingsklachten
Door de bestraling zijn de oppervlakkige lymfevaatjes beschadigd, dit maakt de huid kwetsbaar en lastig te genezen. Soms wordt de huid hard, heeft u pijn en/of een verstijfd gevoel. Manuele lymfedrainage en diepere huidmassage kan ervoor zorgen dat de huid weer soepeler wordt en niet “fibrotiseert” (onomkeerbaar hard word). Ook kan een compressiebh-hemdje ervoor zorgen dat het vocht weer terug gaat naar de diepere vaten. Daarnaast is huidverzorging belangrijk om de huid sterk te maken.

Arm lymfoedeem
Wanneer meerdere of alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd zijn heeft het lichaam moeite met het afvoeren van vocht uit de arm. Soms kan het jaren duren voordat u dit merkt en soms merkt u het al vrij snel na de operatie. Om lymfoedeem te voorkomen kan het goed zijn om een Therapeutisch Elastische Kous te dragen en bepaalde adviezen op te volgen. Liever voorkomen dan genezen.
Wanneer er sprake is van lymfoedeem in de arm kan dit behandeld worden door zwachtelen, manuele lymfedrainage (manueel of met een IPC apparaat) en uiteindelijk het aanmeten van een Therapeutisch Elastische Kous en eventueel ook een verbandmiddel voor in de nacht. Behandeling helpt om de pijn en een verstijfd gevoel te verminderen en verergering te voorkomen.

Bij Jonckheid nemen we de tijd voor uw en bieden een behandelplan op maat. Ons doel is om u op uw gemak te stellen en uw klachten te verminderen.

Verwijzing en vergoeding
Behandeling van oedeem en littekens is een specialisme van de huidtherapeut. Meestal vraagt de zorgverzekeraar om een verwijzing voor de therapie. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

 

Geachte Cliënten,

Graag uw aandacht voor het volgende:

Wij gaan onze zorg weer op een veilige en verantwoorde wijze opschalen. Onze praktijkvoering is aangepast aan de regels van de overheid aangaande ‘social distancing’ en met gebruik van het algemeen hygiëneprotocol voor paramedici.

We starten eerst met de behandeling van patiënten met toename van de ernst van de klacht als deze langer uitgesteld wordt.
Voorafgaand aan elk consult stellen wij u de volgende vragen:

Kunt u 1 of meerdere vragen met JA beantwoorden? Neem dan eerst contact met ons op voordat u naar de praktijk komt.

Vragen?
0318 – 240 321
info@jonckheid.nl

Met vriendelijke groet,

Team Jonckheid